top of page

Memory box Overlijden, waarom wil ik die maken?

Bijgewerkt op: 7 dec. 2023

De dood of overlijden, we praten er niet graag over. Begrijpelijk, maar wel zonde! De dood is een spiegel die ons wordt voorgeschoteld. Wat heb ik gedaan met mijn leven? Wat had ik nog willen doen? Had ik andere keuzes gemaakt als ik wist dat ik ernstig ziek werd? Sinds ik met Box vol verhalen ook memory boxen bij overlijden aanbied, ben ik anders over dit onderwerp gaan denken. Het mooie van de gesprekken met klanten die terminaal zijn vind ik dat ze vaker stilstaan om samen mooie herinneringen te maken. Ze begrijpen dat tijd niet oneindig is. Maar hoe ziet een memory box overlijden er eigenlijk uit en waarom wil je er een maken wanneer het zo ver is?

Deze memory box maakt je de regisseur van je eigen levensverhaal en zorgt ervoor dat jouw nalatenschap wordt gekoesterd. Wat je ooit nog had willen zeggen, kun je achterlaten. De laatste grapjes, de laatste tips en de laatste lieve woorden. Je geeft de nabestaanden het cadeau van een blijvende herinnering. Het biedt een gelegenheid om je leven te vieren. Hoe maak je deze memory box? Zoals al vaker aangegeven, kun je een memory box maken zoals je zelf wilt. Kies er dan ook voor om jouw herinneringsbox samen te stellen zoals jij het voor ogen hebt. Soms is een persoon al overleden en maken familie/vrienden een memory box als steun voor nabestaanden. Maar mijn voorkeur gaat uit om een video te maken wanneer de persoon nog leeft. Dat is ook wat je maakt wanneer je kiest voor een Box vol verhalen. Wat ik in een memory box zou stoppen:

  • Video opnamen

  • Foto’s

  • Parfum

  • Brief

  • Eigen herinneringen zoals sieraden, ansichtkaart, zakhorloge, gedrukte munt, magneet van een vakantie.

Waarom een video en waar praat je dan over? Stem en geur zijn de eerste twee dingen die vervagen wanneer iemand komt te overlijden. Daarom hamer ik heel erg op het maken van een video. Dit hoef je niet door mij te laten maken maar kun je ook zelf doen, gewoon met je telefoon. Het gaat om bewegende beelden en stemgeluid die een blijvende indruk achterlaten. Je kunt oude video’s gebruiken en die achter elkaar zetten. Maar wat voor mij de toegevoegde waarde is van video is dat je alle vragen nog kunt stellen die je wilt, of als jij degene bent die komt te overlijden, jij kunt alles nog zeggen wat je wilt. Praat bijvoorbeeld over de spullen die je in de memory box stopt. Mocht je nu echt niet weten wat te zeggen? Hier vast 5 vragen die je kunt beantwoorden in de video: 1. Wat is je mooiste herinnering uit jouw kindertijd en waarom? 2. Wat was je mooiste vakantie en waarom? 3. Waar heb je absoluut geen spijt van?

4. Wat wil je dat we van je herinneren?

5. Welke levensles wil je nog meegeven? Wanneer je met mij een Box vol verhalen maakt, hoef je je geen zorgen te maken dat we alleen over ziekte of de dood praten. Natuurlijk komt dat aan bod maar je bent meer dan die laatste fase in je leven. Je was ooit kind, je bent misschien moeder/vader, je bent veel meer dan die laatste fase. Je bent een persoon en die moet overstijgen in de video. Het is een viering van jouw leven. Als je besluit zelf de video te maken, zou ik hier ook op inzoomen. Nabestaanden willen je zien lachen, horen zingen of zelfs een dansje zien doen die je vroeger deed op school. Jouw plezier en liefde is wat telt. Wat betreft geur, stop altijd parfum in een memory box. Of je nu al jaren dezelfde hebt, of dat je net bent overgestapt op een ander luchtje. Het maakt niet uit. De laatste geur is wat we herinneren en waarmee we dus aan jou blijven denken.


Vind je het maken van een herinneringsbox ongemakkelijk? Dat begrijp ik. Zeker een portretvideo kan ongemakkelijk zijn maar denk na over de toegevoegde waarde voor jou en jouw dierbaren.


Wil je meer informatie over het maken van een memory box overlijden door Box vol verhalen dan kun je hier kijken. Mocht je het heel graag thuis zelf willen doen, dan kan ik dat ook aanmoedigen. Box vol verhalen heeft ook complete boxen die je kunt samenstellen en waarbij jij de inhoud zelf maakt. Geen paniek, je kunt aangeven wat de reden is voor het maken van de box en je krijgt van mij een vragenlijst als leidraad voor de video!


Wat mag er volgens jou niet ontbreken in een memory box? Laat het me weten in de opmerkingen.
0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page